16.8.10

e f t e r l y s n i n g - a v - f u r u g o l v s t i p sVi ska lägga in nytt golv i vår lägenhet...och nu behöver jag er hjälp.

Vi vill ha ett furugolv men HUR ska vi behandla det????? Vaxat-lutat-vitsåpat-vitoljat-vitbetsat...hua, hur bestämmer man?????? Många av er är så duktiga på golv har jag sett. Vi vill gärna inte ha ett glansigt golv men ändå gärna ett tåligt sådan...hm.....och GÄRNA så där snyggt lite gråvitt som är inne just nu...TIPS någon?? Gärna även där man kan köpa ett golv oxå...bor i Stockholm!

Ska lägga in bilder snart, hinner inte just idag bara.

KRAM
Hanna


7 kommentarer:

 1. Hei Hanna!
  Først må jeg si at du har en utrolig flott blogg, og jeg er ofte innom og titter på dine vakre bilder!!!
  Ang etterlysning av furugulvtips:
  Jeg bor i et gammelt hus, har furugulv i de fleste rom. Tatt vare på gammelt gulv på soverommene, men lagt helt nytt i stue, kjøkken og gang, for et par år siden. Da kjøpte vi ubehandlet furu, som vi selv behandlet slik: 1strøk hvit lut, deretter 1 strøk hvit olje. Bruker vaskemiddel med hvit oljepleie innimellom for at det skal holde seg fint. Furugulv er så mykt og behagelig, jeg elsker det:) Det er jo sårbart for hakk og skader, men det syns jeg bare er sjarmerende..
  Anbefaler deg også å søke råd hos fargehandleren ad. produkter.
  Masse lykke til!!!

  SvaraRadera
 2. Du fikk jo et godt råd her av Myhome.
  Om du vil ha et røffere gulv, har jeg en utrolig god ide`for deg. Men har du noen bilder som viser ditt rom, er det lettere å si hva du skal gjøre...og om det passer ;O)
  Mail meg om du vil ha en forklaring. Har selv tengt å gjøre dette i mitt Atelie`

  Ha en fin dag Hanna
  Klem Birgitte

  SvaraRadera
 3. Hej Hanna!

  Vad roligt det var att träffa dig i torsdags!!!
  Vi måste träffas mer ordentligt och hinna prata mer:)

  Vad spännande med nytt trägolv! Vi har trägolv i hela huset och på nedre plan har vi lutat, vit oljat och sedan skurar vi det med vitpigmenterad träsåpa. Golven är superfina tycker jag:) De är lite gråvita. Lutet gör att inte trät gulnar. Med denna behandling behåller man träts mjuka sköna yta, sååå skön att gå barfota på:) Det är dock ganska ömtåligt. I köket där inte det gamla trägolvet fanns kvar fick vi lägga nytt och det blev väldigt ömtåligt så där har vi för några år sedan målat golvet för att få det mer lätt städat. Jag har hört att det ska finnas vax också som ska ge nästan samma känsla på golvet men vara mer praktiskt. Oj vad mycket det blev skrivet:) Hör av dig om något är oklart av det jag skrivit:))
  LYCKA TILL!

  Kram Helena

  SvaraRadera
 4. Hej Hanna!
  Spännande med nya golv! Det gör en otrolig skillnad.

  En butiktips i Sth är
  http://www.ekenhuset.se/ finns i Kungens Kurva.

  Vi har köpt våra nya golv genom dem och genom ByggOle.
  Hälsningar Monica

  SvaraRadera
 5. Har provat alla de golvbehandlingsmetoder som du beskriver. Erfarenheten som jag har av lutning är att golvet blir ömtåligt och suger åt sig vätska än mer. Dessutom blir det fläckigt när golvet slits mer på gångstråken. Olja kräver regelbunden underhåll.
  Vax har funkat på parkett för oss.
  Men ska ni lägga furu eller grangolv är det allra bästa - och enklaste- vanlig traditionell linoljesåpa. Golvet blir otroligt lent och silverskimrande med tiden, ju mer du skurar desto vackrare blir det! Kom ihåg bara att skura med kallt vatten.

  SvaraRadera
 6. Hej Hanna,

  vill gärna tipsa dig om att inte luta furugolvet om du vill ha det ljusare utan kalka det för att behålla fibrerna i träet. Efter den behandlingen kan du vitsåpa golvet, alltid med kallt vatten. Ju oftare du såpar ditt golv ju vackrare skimmer blir det. Man får ha lite tålamod.

  Eftersom furuträet hårdnar vid lutbehandling och tappar man saker som orsakar skador, även små, går det inte att åtgärda.
  När man kalkar, kan man vid mindre skador såpa golvet så reser sig träets fibrer igen och mjukar upp skadan, ibland försvinner den också.

  Nu utgår jag från att du menar homogent furugolv.

  Lycka till,
  Ia

  SvaraRadera
 7. Jag har vaxat ett nytt furugolv i hallen och är jättenöjd
  Man kan luta det först för att det inte ska gulna
  lycka till med golvet

  SvaraRadera